Autism och mens.

Malin Mac Key ·
Att flickor får sin första mens tidigare och tidigare är inget nytt, tvärtom.

Under det senaste århundradet har tiden för första mensen sänkts med fyra månader vart tionde år. Detta kallas the secular trend, och innebär att flickor idag får sin första mens ca tre år tidigare än flickor för hundra år sedan. Orsaken spekuleras i, men tros ha med bättre näring att göra.

Det innebär också att barn i 9-10-års åldern kan få sin mens, och vid den åldern är man kanske inte mogen nog att ta ansvar för att sköta hygien och mensskydd.

Om ens barn dessutom har autism kan det komplicera saker ytterligare.

 

Tydlighet

Personer med autism vill oftast få saker tydligt förklarade för sig. Undvik omskrivningar i form av "tjejmagen", eller "det gör ont för att du är kvinna". Förklara istället vad det är som händer i kroppen, ex "du får ont för att din livmoder drar ihop sig i kramper" Använd de riktiga orden och förklara hur alla delar hänger ihop...äggstockarna hänger ihop med äggledarna som häger ihop med livmodern, osv.

 Använd gärna bildstöd, eller social berättelser för att göra det tydligare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En smärtskala kan göra det enklare att visa hur ont något gör, likaså att visa var på kroppen det gör ont.

Upprepning

Upprepa...och upprepa igen. Det räcker sällan med ett samtal för att förbereda. För personer med autism är förberedelse extra viktigt, och det kan ligga stor ångest i att inte veta när mensen kommer att komma. Visa hur olika mensskydd ser ut, och hur de används. 

 Ett sätt som kan hjälpa med förberedelsen är att prova att ha mensskydd innan första mensen. Att testa att gå runt med ett par menstrosor eller en binda under en dag. Att ta bort den och slänga, att sätta dit en ny.

Många med autism har problem med det som kallas för Sensory Processing Disorder. Det innebär att säker kan kännas för mycket eller för litet, Att man inte klarar av dofter, eller viss konsistens på sin mat, och att vissa kläder skaver och gör ont trots att de är mjuka. Det kan naturligtvis ställa till det när man får mens om kroppen inte känns som vanligt, eller att ha en binda mellan benen.

 

 Det är en av orsakerna till att vi på Helpfully har valt att sälja menstrosor som ett alternativ till engångsprodukter. Övergången till mens blir lite mindre när man inte behöver tänka på att byta skydd, utan bara behöver byta trosor istället. Det underlättar också för att sköta hygienen på ett enkelt sätt, vilket en del med autism har svårigheter med.

Vårt Första-mensen-kit kan hjälpa till med att göra övergången smidigare. Man kan välja vilken bok man vill ha till, och alla är bra och tydliga och ger en bra möjlighet till förklaring och diskussion.

 

Subscribe to our newsletter

Sign up for our newsletter to recieve news, promotions, and annoucements.